«МакВернадський»: зимове меню українських полярників

Якби Індіана Джонс зайнявся б лижами, то тільки так…
22.07.2019
600 миль нон-стоп
20.08.2019

«МакВернадський»: зимове меню українських полярників

Бургер на станції Академік Вернадський

Бургер на станції Академік Вернадський

«На антарктической станции “Академик Вернадский” открылся МакВернадский) Приезжайте, новое меню, Вильна Каса))»

Цей пост написав на своїй сторінці у Facebook Олександр Зулас, вчений-метеоролог з Одеси.

До тексту додав фото процесу приготування: веселі люди у червоних зимових куртках пораються біля полум’я грилю посеред засніженого двору.  А також показав і сам результат – апетитний бургер з котлетою, цибулею і соковитим консервованим помідором.

Разом з 11 іншими учасниками зимовочної команди 24 антарктичної експедиції  Олександр вже декілька місяців перебуває на українській станції «Академік Вернадський». Це його п’ята поїздка сюди. В Антарктиці Зулас займається гідрометеорологічними дослідженнями.

Загалом зимовочна зміна перебуватиме тут близько року, коли прийде судно, що привезе їх наступників, а також продукти і спорядження на рік.

Завдання зимовщиків  – підтримувати життя на станції і робити довгострокові наукові дослідження. Зокрема спостерігати за товщиною озонового шару та озоновою дірою, феномен якої було досліджено над станцією ще за часів британців та назви Faraday.

Бармен Вернадський

Сьогодні ім’я Faraday носить лише станційний бар – найпівденніший питний заклад Землі, де туристам зі всього світу пропонують «пінгвинівку» по $3 за шот і розповідають про життя-буття українців в Антарктиці. Але туристи припливають лише  протягом антарктичного літа (у нас це – зима), коли кораблі прямують з берегів Вогняної Землі до Білого Континенту, а крижані поля, що більшість року заважають підійти до «Вернадського», тануть без сліду.

В цей час на допомогу зимовщикам висаджується також сезонний десант українських учених. Вони намагаються за 1-2 місяці здобути максимум матеріалу для своїх лабораторій на декілька років уперед, тому сплять по 3-4 години на добу, використовуючи весь потенціал довжезних днів.

У  тривалий період поза літом спілкування полярників обмежується лише учасниками власної команди. Адже довга полярна ніч та погодні умови не дозволяють ні значних пересувань між станціями, ні контактів із кораблями.

Полярний стрес

Найважче у зимовці на «Вернадському» – зовсім не холоди. Адже станція стоїть не в глибині континенту, а на острові, де клімат вологий і за арктичними мірками дуже помірний.

Найбільшим випробуванням фактором для полярників стає постійне перебування на обмеженій території станції, далеко від рідних та друзів, зізнається лікар 20 антарктичної експедиції Микола Малютенко.

До стрес-факторів додається погана погода, короткий світловий день і стрес від їжі: незважаючи на поживне харчування, члени експедицій сумують за свіжими овочами, фруктами і особливо зеленню.

Бургери проти напруги

Не звар’ювати і не впасти у депресію допомагають прості розваги  – як-от приготування бургерів на відкритому вогні, про які пише Олександр Зулас. Такі веселі і кумедні на перший погляд події – дуже важливі для психологічного клімату у колективі.

Зимовщики влаштовують футбольні турніри, ретельно розчистивши від снігу ціле поле, катаються на сноубордах, співають під гітару і гучно святкують  Мідвінтер – зимове сонцестояння, після якого полярна ніч починає іти на спад.

Має значення індивідуальна психологічна стійкість членів команди і здатність не конфліктувати. Це один із надважливих критеріїв відбору кандидатів до експедиції.

Як стати полярником

Якщо ви не боїтесь полярної ночі, є хороші новини: починаючи з 2018 року команду для зимівлі на «Вернадському» обирають на відкритому конкурсі.

Минулого року на 12 місць прийшло рекордні 178 заявок, тобто у середньому 15 претендентів на одне місце.

Окрім вчених в антарктичну команду шукають людей, що забезпечують функціонування «Вернадського»: механіка, сисадміна-зв’язківця, дизелиста-електрика, лікаря та кухаря. Компенсація – від 25 000 на місяць і антарктична романтика.

Претенденти мають бути громадянами України або мати дозвіл на постійне проживання, не мати протипоказань по здоров’ю, бути готовими до 1 року експедиції та роботи у незвичних умовах, знати англійську або іспанську.

Конкурс розпочинається в останні дні вересня. Лишилося лише кілька тижнів. Тож тримаймо руку на пульсі!

  • Реєстрация
Надійність паролю Very Weak
або Увійти як користувач
Забули пароль? Введіть своє ім’я користувача або електронну адресу. Ви отримаєте посилання для створення нового пароля електронною поштою.
Не зареєстровані? Створіть обліковий запис на нашому сайті та витрачайте менше часу на оформлення замовлення.