Нутрієнти як партнери активного довголіття

У першій половині ХХ століття війни та революції виснажили здоров’я мільйонів людей. До 50-х років вітаміни навчилися синтезувати хімічним шляхом і детально вивчили роль окремих вітамінів та мікроелементів. Країни з високим економічним розвитком модернізували сільське господарство та взяли курс на оздоровлення населення. Натомість ожиріння, діабет та різноманітні хронічні захворювання, пов’язані з неправильним харчуванням, й далі знаходили нових жертв.

Сьогодні японці вважаються нацією довгожителів, проте 50 років тому середня тривалість життя в цій країні сягала 54 та 56 років у чоловіків і жінок відповідно. Жахливі атомні вибухи скоротили рівень народжуваності й збільшили смертність. З 1980-х років уряд Японії почав субсидіювати дослідження, пов’язані з вивченням необхідності макро- та мікроелементів для збалансованого розвитку людини. Так була створена програма по збереженню здоров’я нації.

Вибір на користь здоров’я

Глобальний wellness-тренд та свідоме ставлення до свого здоров’я стимулюють людей коригувати свій раціон харчування. Збереження фізичного та ментального здоров’я є найвищою цінністю для японців. 90% сучасних японців приймають біологічно активні комплекси. Вони постійно слідкують за збалансованістю раціону, і в результаті тривалість життя нації збільшилася в середньому до 83 років.

75% дорослого населення США застосовують нутрієнти для підтримки загального стану здоров’я. Мультивітамінні комплекси є найпопулярнішою харчовою добавкою. Уряд США контролює маркування нутрієнтів та стандарти якості. 43% населення Німеччини і 59% населення Данії споживають нутрієнти. Європейці роблять акцент на імуномодулятори та пробіотики, які покращують загальний рівень фізичного здоров’я.

Споживання біологічно активних добавок у різних країнах:

• Японія – 90%

• США – 75%

• Данія – 59%

• Німеччина – 43%

• Росія – 7-8%

• Україна – 5-8%

Природно-геохімічні умови та неправильне харчування впливають на кількість споживання мікроелементів населенням. Якщо раціон можна зробити більш збалансованим, то вплинути на низький вміст мікроелементів у ґрунтах країни неможливо.


Йод і селен – світовий досвід

Селен є важливим мікронутрієнтом, необхідним для нормального функціонування щитоподібної залози. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати мікроелемент в добовій нормі 50–70 мкг (мікрограмів). В період вагітності потреба в селені збільшується до 250 мкг для того, щоб забезпечити нормальний внутрішньоутробний розвиток та захистити організм від окислювального стресу. У Європі вживають близько 40 мкг селену на добу, а у США вдвічі більше: 93 і 134 мкг жінки та чоловіки відповідно.

Світовий досвід доводить, що додаткове вживання нутрієнтів позитивно впливає на здоров’я нації. В китайському місті Цидун 20 тисяч осіб отримували харчову сіль, збагачену селеном, протягом 8 років. Коригування раціону призвело до зменшення пухлинних захворювань печінки на 35%.

Селен є синергістом йоду — при дефіциті першого не засвоюється другий. За даними Міністерства охорони здоров’я України, ми з вами споживаємо від 40 до 80 мкг йоду на добу, що є нижчим від норми. Сьогодні в Японії, де у повоєнні роки високий рівень радіації спровокував йододефіцит у населення, добове споживання сягає 20 000 мкг. Основні джерела мікроелементу — морепродукти та їстівні водорості, типові страви для країни.

В Україні культура споживання біологічно активних комплексів знаходиться на низькому рівні, а державних програм щодо збагачення окремих продуктів нутрієнтами не існує. Раніше стан здоров’я людства погіршувався через тривалі війни та недоїдання. Зараз причиною недуг та відчуття постійної втоми є здебільшого напружений графік життя та споживання порожніх калорій. Продукти дають відчуття ситості, але не насичують клітини корисними макро- і мікроелементами.

Українці поки що з недовірою ставляться до вживання нутрієнтів. Тільки 5-8% населення доповнює раціон біологічно активними комплексами. Світовий приклад економічно розвинутих країн показує, що довголіття та загальне фізичне й ментальне здоров’я напряму залежить від збалансованого харчування.

  • Реєстрация
Надійність паролю Very Weak
або Увійти як користувач
Забули пароль? Введіть своє ім’я користувача або електронну адресу. Ви отримаєте посилання для створення нового пароля електронною поштою.
Не зареєстровані? Створіть обліковий запис на нашому сайті та витрачайте менше часу на оформлення замовлення.